16 Ekim 2011

   Bana, olanağım varken neden uzak doğuya gitmeyi tercih ettiğimi soruyorlar ve batıyı sevmediğimi bile düşündüklerini tahmin ediyorum. 
İşin aslı şu ki, güneş doğudan doğar. Yalnızca dünyanın hareketi değil demek istediğim, medeniyet doğudan doğar. bize ilkokul yıllarında öğretilen en acımasız gerçeklerden biri de, "batıya özenin" di.

    Batı medeniyetlerinin şu anki gelişmişlik düzeyi, doğudan aldıkları, hatta sömürgecilik sistemiyle sömürdüklerindendir. ah hayır bunu tartışma haline dönüştürmeyeceğim, kesinlikle! Batının güzellikleri ve doğunun güzellikleri apayrıdır. Batıda en çok dikkatinizi çeken şey, düzendir. Hayatlarına soktukları ve yüzyıllardır onlarla beraber hareket eden katı kuralları vardır batılıların, buna karşı doğulular egzotizmle yoğurulur. Karmaşayı severler, renkliliği severler, eğlenmeyi batılılardan daha köklü birer festival kültürüyle sürdürürler , daha gelenekçi oldukları için tarihin izlerini daha derin taşırlar. Halbuki çoğu batılı kendi vahşi ve acımasız dönemlerini silip, Barbar olanın biz ve bizim gibi yakındoğulular olduğumuzu dile getirirler. ( barbar kelimesi antik yunanca'da oi barbaroi kelimesinden gelir ve aslında yunanca bilmeyen topluluklar için kullanılır. bunu ilk olarak roma'lılar için kullanmışlardır ve sonra bu kelime anlam değişikliğine uğrayarak zamanla, vahşi ve kaba gibi anlamlar almıştır. )

         
            aslında ben de doğunun egzotizmi tarafından çağırıldığına inanan bir batılı ve batının gelişmişliği karşısında hayranlık duyan bir doğuluyum,...




1 yorum:

  1. batililar eminimki Osmanli ile uzakdogu medeniyetlerini birbirinden ayiracak bilgi birikimine sahiptir.Sayet benim bildigim barbar kelimesi son yuzyillarda sadece Osmanli icin kullaniliyordu.Dogal olarak uzakdogululara barbar gozuyle bakmiyorlar. Su yondende bakarsak, muslumanligin dogusu ve yukselisi sirasinda karsisina aldigi hristiyanlik uzerindeki hakimiyeti etkinlik yaratmis olacak ki, romalilar da tamda bu donemde avrupaya getirdigi hristiyanligin, muslumanlara-islama bakis acisini "muhammed dinini kilicla yaymistir" yonunde etkilemesiydi. Nitekim cok yakin bi zaman sonra da papaya diz cokturen Attila, tarih sahnesine "avrupaya gelen turk" ismiyle damglanmistir. E dogal olarak Turk muslumanlara barbar sifatini yakistirmak yuksekle ihtimaldir. Avrupanin (iskender haric)(o da zaten filleri gorup geri dondu) bu zamana kadar gordugu tek dogu anadolu ve biraz da ordadoguydu heralde. 17-18. yuzyillarda uzakdoguyla tanismis olan avrupa , bu medeniyete barbar kelimesini kullanacak yer bulamadi. Ki aninda zaten somurgelestirdi. Kendi iclerinde yuzyillardir nufus etmis kulturleriyle somurgelere karsi dimdik durabildiler.Bu yuzden uzak dogu, kendi icinde tam kesfedilemedigi icin mistik oldu hep.

    YanıtlaSil